terug
 
Informatie Persbericht: aanbieden Lijkwaden op 23 december en 24 december 2010
In Zorgcentrum Buitenveld in Julianadorp en Verpleeghuis Den Koogh in Den Helder.


Een afscheid is de geboorte van een herinnering…

Zowel in Zorgcentrum Buitenveld als in Verpleeghuis Den Koogh, zijn alle medewerkers er van overtuigd, dat een mooi afscheid een dankbare herinnering blijft. Vanuit de aandacht voor de ‘zorg rondom het levenseinde’, werd er voorgesteld dat het een waardig afscheid zou zijn voor de overledene, als de overledene bedekt zou kunnen worden met een mooie doek, als uiting van liefde, respect en eerbied en op deze wijze de afdeling zou kunnen verlaten.

Zo’n doek noemt men een lijkwade. Een lijkwade lijkt misschien iets nieuws, maar het werd al gebruikt in heel oude culturen, daar de mensen er van overtuigd waren, dat je het lichaam nodig had om in het hiernamaals door te kunnen leven. Daarom was het belangrijk dat het lichaam zo mooi mogelijk werd gemaakt. Dus legde men de overledene op een plank en werd het lichaam volledig omwikkeld met een lijkwade, waarbij alleen het hoofd werd vrijgehouden. In deze lijkwade werd de overledene ook begraven. Dit is niet de bedoeling met de lijkwaden die gebruikt gaan worden op de afdelingen. Deze zijn bedoeld om het lichaam van de overledene te bedekken voor een waardig afscheid van de afdeling.

Door de Geestelijke Verzorging werd Textielkunstenares Toos Huisman gevraagd of zij met een aantal vrijwilligers bereid was om de lijkwaden te maken.
Toos wilde dit graag doen als afscheidscadeautje aan de Omring voor de vele jaren dat zij daar werkzaam is geweest.
Met haar passie voor handwerken en geholpen door vrijwilligers hebben zij meer  dan 2000 uur gewerkt aan het vervaardigen van één lijkwade. Het is dan ook een heel bewerkelijk proces. Voor een lijkwade, worden alleen maar natuurlijke materialen gebruikt, zoals katoen, linnen, wol en zijde. Ze zitten vol beelden en symboliek die zowel machinaal als met de hand erop worden geborduurd.
Wat heel bijzonder is, is dat de makers ervan kleine briefjes met liefdevolle teksten
in de lijkwaden hebben verwerkt, voor ons oog onzichtbaar, maar naar de overledene een symbolisch gebaar, dienend als bagage voor een prachtige reis.

Het zijn ware kunstwerken geworden en tijdens de Kerstviering op 23 december  in Buitenveld en op 24 december  in Den Koogh, worden ze aangeboden aan Katrijn van der Vlerk, unit managers van beide huizen.

lijkwade 002
lijkwade 004
lijkwade.. 002
lijkwade.. 003
Kopie van KerstvieringZS_022
Kopie van KerstvieringZS_023
Kopie van KerstvieringZS_024
Kopie van KerstvieringZS_026
Kopie van KerstvieringZS_039
Kopie van KerstvieringZS_040
Kopie van KerstvieringZS_041
Kopie van KerstvieringZS_042
Kopie van KerstvieringZS_043
Kopie van KerstvieringZS_046